Pressmeddelande om Narges Mohammadi

Postat av Baran Förlag / Mafan

MÄNNISKORÄTTSFÖRSVARAREN NARGES MOHAMMADI DÖMS TILL 80 PISKRAPP OCH 30 MÅNADERS FÄNGELSE
Narges Mohammadi satt fängslad i åtta år för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Hon släpptes i oktober förra året, cirka två månader efter att Baran förslag gett ut den persiska versionen av hennes bok ”Vit tortyr”. Boken skrevs under Mohammadis tid i fängelset och smugglades ut. 2021 kom den svenska översättningen.
Kort efter Mohammadis frisläpp förra året fick hon besked om att en ny rättegång kommer att inledas mot henne då hon fortsatt föra kampen mot dödsstraff och öppet kritiserat den Iranska regimens sätt att behandla fångar genom tortyr och isolering. Mohammadi deltog själv inte i rättegången och den 20 maj kom domen: 80 piskrapp, 30 månaders fängelse och dagsböter.
Till förlaget säger Mohammadi ”Jag deltog inte i rättegången för att jag inte hade någon försvarare och jag vägrar att acceptera den här domen”
Narges Mohammadi fick Per Anger priset 2011 och är Svenska Pen hedersmedlem. Hon är nominerad till Nobels fredspris 2021.
Mohammadi har tidigare varit ordförande och talesperson för Center For Human Right Defensers i Iran. Hon har arbetat för att avskaffa dödsstraffet i Iran och länge varit aktiv och engagerad i andra organisationer i det iranska civilsamhället.
Mohammadi har två barn som bor i Paris – och som vädjat till den iranska regimen att låta deras mamma besöka dem sedan hon släppts, men Mohammadi har nekats utresa.
Vi uppmanar hela det internationella samfundet, och den svenska regeringen, att fördöma domen mot Mohammadi. Detta är ytterligare ett försök av den iranska regimen att försöka tysta ner, och skrämma, människorättsförsvarare som står upp för mänskliga rättigheter och frihet.
Baran förlag
24 maj 2021
08-885474

Dela det här inläggetNyare inlägg →